SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Våra läger
Bild: Fartläger, Björnrike 2022

Säsongen är ofta väldigt kort på hemmaplan så för att ge åkarna en chans att utvecklas i den takt de har möjlighet till så anordnar klubben ett antal läger. Skidsäsongen sträcker sig från höstlovet ungefär fram till 1 maj. Ha detta i åtanke! I början och slutet på säsongen blir det ofta mer resor.

 

I U12 så finns det ett antal läger som är riktade för denna kategori av åkare. Vilka av klubbens läger man bör delta på är såklart indivuduellt och påverkas även av respektive åkares och familjs förutsättningar. Vår förhoppning är att se alla åkarna på minst 3-4 läger!

 

Träningsupplägg

Vi lägger en träningsplan som sträcker sig från Sverige 1 till påsklovet ungefär och avslutas med tävlingar hela vägen till 1 maj.

Iniitalt på läger kör vi friåkningsövningar för att komma rätt i tekniken och få jobba med den. Sedan bygger vi succesivt på detta under säsongen. Således har man som åkare det lite jobbigt om man inte är med på Sverige 1-3 utan börjar åka en bit in i januari. Det tapp i grunder som vi jobbar med är svårt att komma ikapp med även om vi såklart försöker utveckla varje åkare från där de är.  Det ger åkarna oerhört mycket att få vara med från start - både träningsmässigt men även gruppmässigt då man blir trygg i gruppen och mår bra av att hänga tillsammans på så många härliga läger! 

 

På våra läger har vi ett tydligt fokus på GS då åkarna där tränar teknik de har nytta av i all sin åkning. Vi har också svårare med GS på hemmaplan då vi enbart kan träna det på våra träningar i Kungsberget.


Tidpunkt för våra läger

Nedan beskriver vi lite mer om respektive läger och varför ni bör satsa på dessa. Länk till lägersidan för anmälan och datum här.

 

I U12 rekommenderar vi lägerdeltagande i den här ordningen:

1. - Familjeläger

Vilka i U12 bör delta? - Alla!
Detta är nog det roligaste lägret där de har oerhört kul mellan grupper och vi bor otroligt bra. Vi uppmuntrar hela familjen att åka och mingla med andra inom klubben. Väldigt fin skidåkning dagarna igenom och mycket skoj och lek präglar träningsdagar och umgängeskvällar. Ett måste för alla i U12 att försöka komma iväg på! Här får de dessutom träna på att ta ansvar för yngre åkare i fadderskidåkningen vilket brukar vara väldigt uppskattat!

 

2. - Sverige 1, Sverige 2, Sverige 3

Vilka i U12 bör delta? - Alla. Under Sverige 1 lägger vi grunden på träningen och tar det sedan vidare under Sverige2 och Sverige 3. När vi sedan väl börjar köra på hemmaplan har vi redan en grund att stå på och fortsätter utmana åkarna med mer detaljer i sin åkning.

Dessa läger vill vi absolut se deltagande på ifrån U12. Gärna alla 3 men absolut till två av dessa om man behöver prioritera. På dessa läger åker vi väldigt mycket skidor vilket innebär att de får tillbaka känslan de första dagarna och därefter direkt börjar utveckla sin åkning. Ju fler läger desto roligare har de och ju större möjligheter till utveckling. Ju mer de känner att de utvecklas desto roligare blir det! :) Har man som förälder möjlighet att ta med sig extra barn på läger att ansvara för så är det bra och uppmuntras! Detta så inte alla föräldrar måste åka på alla läger.

 

3 - Fartläger

Vilka i U12 bör delta? - De åkarna som åkt en hel del GS säsongen innan eller denna säsong har varit med på flertalet Sverige läger och åkt GS.
Ett läger som är så spännande och kul för åkarna. Inhyrd tränare fångar upp och ser varje åkare och låter de börja ifrån den nivå de själva vill och låter de sedan utvecklas i den takt de själva vill. Ett oförglömligt läger för alla som gillar GS eller SG!

Utrustning? - Eventuellt har åkarna ett par SG skidor (175-185 långa), annars går det bra med ett par långa GS skidor. I bästa fall finns det dessutom några SG skidor att låna någon del av lägret.

 

4 - Höstlovsläger v44

Vilka i U12 bör delta? - För de åkarna som åker väldigt mycket och deltar på flertalet övriga läger. De får inte nog av skidåkning och vill börja så tidigt som möjligt!

Lägret brukar inte innebära uppstyrd träning på samma sätt som på övriga läger utan mer utrymme att åka själva eller ihop med andra som tar sig iväg för skidåkning. 

 
Sponsorer
Partners