SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Bli medlem i Gävle Alpina Skidklubb
BLI MEDLEM
Välkommen till Gävle Alpina U10

Träning

Vi tränar 2 dagar i veckan från början av september till slutet av april.

U10 gruppen - för vilka? - läs mer här om våra träningsgrupper.

 

Barmark

Under barmarksträningen övergår vi under hösten till att träna 1 dag utomhus och 1 dag inomhus.


Snö

Snöträningen förläggs i huvudsak i hemlingbybacken men där enstaka träningar sker i Kungsberget. Utöver detta är ambitionen att varje år anordna ett antal dagsläger samt två större läger.  Läs mer här om våra läger för U10.

 

Träningstider snö

  • Måndagar 18.00 - 19.30
    (Vissa justeringar i träningstid fram till 22/12, se kalender/kallelser)
  • Onsdagar 18.00 - 19.30
    (Vissa justeringar i träningstid fram till 22/12, se kalender/kallelser)
  • Öppen träning söndagar 14-16
    Öppen träning innebär att det finns minst 1 tränare på plats och banor sitter i backen men träningen är inte organiserad som vanligt utan det är varje åkares ansvar att värma upp och komma och gå som de vill.

 

Tävling

U10 tävlar i SL(kortkäpp) samt GS.

Tävlingar sker främst i Gästrike Cup men vi kommer under säsong också rekommendera någon/några tävlingar utöver det. Till dessa försöker vi åka på flera ifrån klubben. 

 

Samtliga tävlingar läggs upp i tävlingskalendern (ta.skidor.com) och där sker också anmälan till dessa.

 

Kontaktuppgifter till ansvariga i gruppen

Se gruppens kontaktpersoner här.

 

Extra träningar
2024-03-18 17:00

Hemlingbybacken är tacksam för lite extra snö nu i dagarna! 

 

Öppen helgträning

Håller tummarna för att vädret på lördag blir bra så vi kan ha någon extra träning för alla våra U10. Håll det luftigt i kalendern! :)

 

Extra träningar med U12

Barn födda 2014 kommer att bjudas in att köra någon/några extra träningar ihop med U12 för att göra steget till U12 så smidigt som möjligt. I U12 tillkommer det lite utrustnings"krav" i form av benskydd, stavskydd och hjälmbåge för att skydda mot de långa käpparna. Till dessa extra träningar fungerar det att alla födda 2014 kommer oavsett man har denna utrustning eller ej! 

 

Nu laddar vi för en vecka till på snö!

 

//Ledarna U10

Påminnelse anmälan till GC6 5/3 samt snöflingan 10/3!
2024-03-03 21:56

Snöflingan

På söndag kör vi snöflingan där vi hoppas att alla i träningsgruppen kommer och kör!

Denna tävling är utanför ordinarie Gästrike cup.

Datum: 10/3

Nummerlappar från kl 10.00.

 

Denna tävling är mindre och har färre klasser som startar. Anmälan sker utifrån:

  • Mix 0-8 (åkare i U6 och U8)
  • D 9-10 (åkare i U10)
  • H 9-10 (åkare i U10)
  • D 11-12 (åkare i U12)
  • H 11-12 (åkare U12)

Inbjudan och möjlighet till anmälan ligger uppe i TA (tävlingskalendern som nås via https://ta.skidor.com - Snöflingan

 

Gästrike cup 6

Denna vecka kör vi också Gästrike cup, deltävling 6 på tisdag. Du har väl inte missat att anmäla dig via https://ta.skidor.com - GC6, anmälan stänger idag!

Viktig information inför tävling och träning!
2024-02-11 21:43

Hej!

 

På lördag anordnar alla vi föräldrar i U10 årets tredje Gästrike cup tävling, den andra i Hemlingby.

 

Fortfarande behöver vi fler föräldrar som portdomare och till kiosken. Hör av dig till Susanne!

 

Här hittar du mer information om tävlingens olika roller och deras generella åtaganden:
Nu ska vi ha tävling.pptx

 

Till banberedare tävling samt banberedare/plogpatrull på träning

Här finns en väldigt utförlig manual för hasning som skidförbundet har tagit fram. Läs gärna igenom denna! Detta också oerhört nyttigt att göra inför att vara med på träning i Hemlingby och inte minst i Kungsberget:

Manual hasning (skidor.com)

Några saker att belysa lite extra:

  • Släng ett öka bakåt varannan käpp för att se att inte åkare kommer med full fart i banan - ser ni åkare - var ur banan så tidigt som möjligt och stå stilla bredvid banan för att inte störa åkaren.
  • Sträva efter att ha så hög fart som möjligt vid plogning/hasning.
  • Gå gärna ihop ett par stycken vid banunderhåll och fördela uppgifter
  • När vi kör SL och GS är det i U10 vanligt att främst jobba med vallarna utanför och nedanför käpp så att de blir större utrymme för åkarna och ingen vall att fastna i.
  • Längre upp i åldrar blir det också vanligare att fokusera på ingångar i svängar och trycka de tillbaka innanför käpp eller få de hela vägen utanför vallen. Detta då det brukar börja bildas ett frånlut ifrån käppen.
  • Vid flackare backe är det lämpligt att dela upp gruppen så att hälften tar högersvängar och hälften vänstersvängar för att få mer fart och kunna göra ett bättre jobb.
  • När du väl fått ta dig an banan för att preparera den - sträva efter att ta dig upp till start så snart som möjligt för att vid instruktion av starter på nytt kunna ta dig ut för ett nytt banberedningsvarv.

Ha gärna skidor på i Kungsberget på måndagar och träna era banberedarfärdigheter! :) Inget liftkort krävs i Kungsberget på måndagar för att vara banberedare. Viktigt när vi tränar i Kungsberget är dock att vi föräldrar aldrig åker fritt i backen utan enbart hjälper till som banberedare/käppbärare eller hjälper till på annat sätt.

 

Nu laddar vi för ny vecka!

 

/Ledarna U10

Praktisk info U10 - Familjeläger, Hamra (Tänndalen)
2024-01-29 10:40

 

Hej skidvänner!

 

Vi tar - på samma sätt som inför vårt försäsongsläger - och samlar lite praktisk info på en nyhet så kan alla som är med på familjelägret återkomma till denna för att hitta den senaste infon som gäller för U10.

 

Ibland är det snabba puckar och då skickar vi ut i SMS-gruppen (som bäst följs med appen Supertext - finns där appar finns). För övrig information så fyller vi på här allteftersom saker och ting kommer på plats.

 

Stugor och boende

  • Alla har ju inför detta läger ordnat sitt eget boende så instruktioner för ankomst kommer i samband med bokningen.
  • Alla våra boenden i Ski Lodge har ski-in/out så vill man kan man äta lunch i boendet.
  • Det finns också värmestugor och restauranger (vid Hamra och Buskvallen) om man föredrar det.
  • Vi måste ha med egna handdukar och lakan (toapapper, disktabletter).
  • Slutstädning ingår i Ski Lodge.

 

Liftkort (VIKTIGT: gäller både aktiva och familjemedlemmar!)

Maila Bokningen i Hamra - helene.sjovold@tanndalen.com för att boka liftkort i förväg med rabatt - senast tisdag 30/1. Missar du det är det köpa online utan rabatt som gäller. Klubben har INTE bokat några liftkort för aktiva eller familjemedlemmar. Ange bokningsnummer om ni har. 

Eget boende eller glömt boka mat och önskar boka mat

Maila Bokningen i Hamra - helene.sjovold@tanndalen.com för att boka matpaket i förväg om du har eget boende. Detta behöver du göra snarast men senast tisdag 30/1. Ange bokningsnummer om ni har.

 

Skidområdet

Länk till pistkarta:

https://cdnog.azureedge.net/media/mizkb4xa/pistkarta_2024_tanndalen.jpg 

 

Webbkameror:

https://www.tanndalen.com/paa-plats/webbkamera 

 

Lägerfokus

Lika viktigt som det är att åka skidor - och ha kul när vi gör det - är det att att njuta av gemenskapen och att få umgås med likasinnade, särskilt när det gäller säsongens efterlängtade familjeläger. Ett återkommande glädjeämne för barnen är "korridorspringet" och med förhoppning om att inte störa alltför många andra på anläggningen så förutsätter jag ändå att vi kommer att kunna ha en hel uppsjö av skoj när vi bor så nära ihop!

 

Ski Lodge är oavsett var man valt att boka boende vår naturliga samlingsplats under hela lägret och det är här merparten våra aktiviter äger rum.

 

Om man bokat lunch och middagar så äter man dem i Ski Lodge. Mer info kommer kring det gemensamma programmet.

 

Träningsfokus

Det skidtekniska fokuset för säsongens familjeläger, nu när vi kommit en bra bit in i vad vi vill lära oss under våra år som U10-åkare, är att växla upp både hastighet och säkerhet genom mer avancerade balans- och kantningsövningar i kombination med mycket banåkning.

 

Det har sagts förr men det tål att sägas igen: vi lär oss skidteknik utanför banan och taktik och banteknik i banan.

 

Många har redan en bra skärande sväng, men knappt någon har perfekta vinklar och 100% rena skär. Vi kan därför inte bara åka bana och tro att vi ska utveckla oss till fullfjädrade skidproffs, men på det här stadiet börjar det bli viktigt att kunna sammanfoga känslan av sin skidteknik i och utanför banan, dvs att inte tappa det man kan rent skidtekniskt bara för att det kommer lite käppar i vägen :)

 

Detta läger kommer vi därför att ha en bana alla tider vi har möjlighet till det, men vi kommer att varva banåkning med övningar utanför banan så att vi till exempel kanske kör vartannat åk i och utanför banan.

 

Eftersom vår hemmaborg Hemlingby lämpar sig bäst för slalom (SL - sväng med kortare svängradie) så passar vi på att köra mycket storslalom (GS - sväng med medellång svängradie) när vi är i de lite större backarna i Hamra.

 

Det är bra ur många perspektiv - inte minst för att känslan för fart minskar ju säkrare vi blir i högre hastigheter. Så efter att ha kört en snabb storslalombana kan vi utan att tveka blåsa på full fräs i en "enkel" slalombana!

 

Utrustning

Om barnet har både SL- och GS-skidor så är det GS-skidor främst på detta läger. Men det går lika bra med köra på en allroundskida eller en SL-skida.

 

Vi kommer inte att ha något planerat pass i skogen detta läger, men på fadderåkningen på lördag eftermiddag och på den fria delen på söndag eftermiddag kan lek-/skogsskidor komma väl till pass :)

 

Viss skogsåkning kommer vi vid god snötillgång att göra i nedre Kläppen på fredag och lördag i samband med banåkningspassen, men med de ordinarie skidorna.

 

Så kort summerat:

  • GS-skida, allround eller SL
  • Lekskidor/skogsskidor om man har
  • Stavar
  • Hjälm (med hårda öron) och glasögon
  • Ryggskydd

 

Samlingsplats: utanför Ski Lodge (för alla samlingar om inget annat förmedlats)

 

Grupper: vi kommer för vissa moment att dela in oss i mindre grupper, men vi kommer inte att ha några fasta gruppindelningar. 

 

 

Schema

 

Fredag  
8:45 Samling (utanför Ski Lodge)
9:00-10:10 Slalom (SL) kortkäpp (nedre Kläppen - Buskvallen) -
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
10:10-10:20 Kort värmepaus (Buskvallen)
10:20-11:20 Slalom (SL) kortkäpp (nedre Kläppen - Buskvallen) -
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
11:30-12:45 Lunch
12:45-13:55 Storslalom (GS) GS-käpp (nedre Kläppen - Buskvallen) -
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
13:55-14:10 Fikapaus
14:10-15:00 Storslalom (GS) GS-käpp (nedre Kläppen - Buskvallen) - 
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
   
...senare Gemensam aktivitet

 

 

Lördag  
8:45 Samling (utanför Ski Lodge)
9:00-10:10 Storslalom (GS) GS-käpp (hela Kläppen - Buskvallen) -
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
10:10-10:20 Kort värmepaus (Buskvallen)
10:20-11:20 Storslalom (GS) GS-käpp (hela Kläppen - Buskvallen) -
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
11:30-12:45 Lunch
12:45 Samling alla grupper för fotografering (utanför Ski Lodge)
13:00-15:00 Fadderåkning med representanter från äldre grupper!
   
...senare Info från klubben och gemensam aktivitet

 

 

Söndag  
8:45 Samling (utanför Ski Lodge)
9:00-10:10 Storslalom-parallell (GS) GS-käpp (nedre Kläppen - Buskvallen)
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
10:10-10:20 Kort värmepaus (Buskvallen)
10:20-11:20 Storslalom-parallell (GS) GS-käpp (nedre Kläppen - Buskvallen)
blandat med övningar och vid god snötillgång skogsåk
11:30-12:45 Lunch
12:45-13:45 Åk med U6/U8 i barn- och nedre Head-stråket, utmaning parallellslalom
13:45-15:00 Valfritt; utmaning parallellslalom, friåk, skogsåk, föräldraansvar eller med mindre ledargrupper
   
15:00 Hemfärd

 

 

Praktisk info U10 - Swe3, Björnrike
2023-12-12 22:02

 

Hej skidvänner!

 

Vi tar och samlar lite praktisk info på en nyhet så kan alla som är med på lägret återkomma till denna för att hitta den senaste infon.

 

Ibland är det snabba puckar och då skickar vi ut i SMS-gruppen (som bäst följs med appen Supertext - finns där appar finns). För övrig information så fyller vi på här allteftersom saker och ting kommer på plats.

 

Stugor och boende

  • Boendefördelningen ska ha gått ut via e-post så att alla vet var man ska bo. 
  • En boendeansvarig har utsetts i varje boende och denne ska ha fått mail med instruktioner (som kan förmedlas till den som kommer först upp).
  • Alla våra boenden har ski-in/out så vill man kan man äta lunch i boendet.
  • Det finns också värmestugor och restauranger (vid Björnvallen) om man föredrar det.
  • Vi måste ha med egna handdukar och lakan (toapapper, disktabletter).
  • Slutstädning ingår.

Skidområdet

Länk till pistkarta:

https://www.skistar.com/globalassets/bilder-nya-skistar.com/kartor/pistkartor-2324/1920_1400px_bjornrike.jpg

 

Lägerfokus

Lika viktigt som det är att åka skidor - och ha kul när vi gör det - är det att att njuta av gemenskapen och att få umgås med likasinnade. På vårat familjeläger är ett stort återkommande glädjeämne för barnen "korridorspringet" och ibland har det varit valda delar av det som kommer fram när vi summerar och frågar som varit roligast!

 

Så även om vi nu bor lite utspritt är det viktigt att vi föräldrar bidrar till att barnen hittar till varandra och får busa i större grupper även när skiddagen tagit slut.

 

Vår gemensamma middag på Sportköket kl 18-20 på fredag är ett ypperligt tillfälle för barnen att få till lite after-skibus även tvärs genom åldersgrupperna! 

 

Träningsfokus

Det skidtekniska fokuset för säsongens första läger är att komma igång bra och hitta (tillbaka till) en bra position och att få skidorna att gå fint på skär. 

 

Något vi kan tänka på är att vi lär oss skidteknik utanför banan och taktik och banteknik i banan. Naturligt faller det sig då att man har mycket skidåkning utanför banan i början av säsongen för att få till tekniken innan vi krånglar till det och sätter en massa käppar i vägen.

 

Detta läger kommer vi trots det att köra 2 pass i bana, mest för att de flesta barn tycker att det är roligt att få in ett sånt element också. Under dessa pass kommer vi dock varva med friåk mellan banåken.

 

Eftersom vår hemmaborg Hemlingby lämpar sig bäst för slalom (SL - sväng med kortare svängradie) så passar vi på att så mycket vi kan att köra storslalom (GS - sväng med medellång svängradie) när vi är i Björnrike.

 

Det är bra ur många perspektiv - inte minst att övningar är lättare att förmedla och arbeta med när svängarna är lite längre så att man har längre tid att känna in svängens olika faser.

 

Utrustning

Om barnet har både SL- och GS-skidor så är det GS-skidor främst på detta läger. Men det går lika bra med köra på en allroundskida eller en SL-skida.

 

Vi kommer inte att ha något pass i skogen detta läger, så lekskidor/skogsskidor är inte nödvändigt. På familjelägret kommer det att finnas mer utrymme för härlig skogsåkning :)

 

Har man ny utrustning och vill testa på de olika skidorna kan man välja att göra det något pass och ändå hänga med i grupperna.

 

Så kort summerat:

  • GS-skida, allround eller SL (ej lekskidor/skogsskidor)
  • Stavar
  • Hjälm och glasögon
  • Ryggskydd

 

Samlingsplats: vid släpliften i Björnvallen (för alla samlingar om inget annat förmedlats)

 

Grupper: vi kommer att dela in oss i 4 grupper utifrån de tränarduos vi kan få till och hålla dessa genom hela lägret. Alla grupper kör liknande övningar. 

 

Schema

 

Fredag  
8:45 Samling (Björnvallen)
9:00-10:20 (ca) Styrd friåkning i grupper
10:20-10:40 Fikapaus
10:40-12:00 Styrd friåkning i grupper
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:55 (ca) Styrd friåkning i grupper
13:55-14:10 Värmepaus
14:10-15:00 Styrd friåkning i grupper
   
18:00-20:00 Gemensam middag (Sportköket)

 

 

Lördag  
8:45 Samling (Björnvallen)
9:00-10:30 Storslalom kortkäpp (Mittbacken) samt friåk
10:30-10:50 Styrd friåkning i grupper
10:50-11:50 Lunch
11:50 Samling (Björnvallen) och transport till Mittbacken
12:00-13:30 Storslalom kortkäpp (Mittbacken) samt friåk
13:30-13:50 Fikapaus
13:50-15:00 Styrd friåkning i grupper

 

 

Söndag  
8:45 Samling (Björnvallen)
9:00-10:20 (ca) Styrd friåkning i grupper
10:20-10:40 Fikapaus
10:40-12:00 Styrd friåkning i grupper
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:55 (ca) Styrd friåkning i grupper
13:55-14:10 Värmepaus
14:10-15:00 Styrd friåkning i grupper
   
15:00 Hemfärd

 

 

BLI MEDLEM
Kommande tävlingar
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
 
Sponsorer
Partners